Novoročná kapustnica/korhelyleves


POSTED IN

"Novoročná kapustnica/korhelyleves"


Budeme potrebovať

  • 30 dkg údených rebier
  • 20 dkg údenej slaniny
  • 25 dkg čerstvej klobásy alebo klobásovej zmesy
  • 2 väčšie červené cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 dl šlahačkovej smotany
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 ČL mletej rasce
  • 2 ČL sladkej papriky
  • 3 ks bobkový list
  • 3-4 PL paprikového krému

Postup

  • 4-4,5 litra mierne posolenej vody dáme variť s rebrami a bobkovým listom. Pokiaľ sa rebrá pomaly varia, nakrájame si na kocky cibuľu, roztlačíme cesnak alebo ho nakrájame nadrobno, klobásu nakrájame na menšie krúžky, ak používame klobásovú zmes vytvarujeme guľky, slaninu nakrájame na kocky tiež.
    Poznámka: Ja používam klobásu určenú na pečenie približne jednu nožičku, alebo si vyrobím klobásovú zmes z mletého mäsa a dochutím podľa seba.
  • Keď je mäso na rebrách skoro mäkké (cca 20-40min) pripravíme si zápražku: opražíme slaninu na panvici, kým nepustí masť, na tom opražíme cibuľu s cesnakom, posypeme múkou a vymiešame do hladka, pridáme sladkú papriku, paprikový krém a rascu a vymiešame znovu do hladka. Túto zápražku pomaly vlejeme do polievky, do ktorej sme medzičasom vložili kapustu a klobásu.
  • Varíme na miernom ohni ešte približne 20 minút. Po tomto čase odoberieme trochu horúcej šťavy, zmiešame so smotanou a vlejeme naspäť do polievky. Ešte chvíľu povaríme a vypneme. Kvalitný novoročný vyprošťovák je týmto hotový. Ja nikdy neodolám a ochutnám ho ešte teplý, keďže ho pripravujem deň-dva dopredu, no najlepší je aj tak na Nový rok.


Poznámka na záver: Nakoľko nemám veľmi rád údené, zvyknem údené nahradiť len kožou zo slaniny a kúskami pliecka alebo stehna. Ak mám, tak zvyknem pridať aj hríby na spestrenie. A aby bola kapustnica kyslá, kapustu nikdy nepreplachujem a prikúpim si minimálne 0,5litra šťavy z kyslej kapusty, no a keď zabudnem, kyslosť pridávam octom, ale to už nie je ono.

Komentáre

Obľúbené príspevky