7 dôvodov, prečo pestovať v slamených balíkoch.

Ak hľadáte alternatívny spôsob pestovania vlastnej zeleniny na malom priestore, s minimom práce a bez častého trhania buriny s veľkým výnosom mám tu pre Vás jednoduchú metódu, ktorá ma zaujala na internete - pestovanie v balíkoch slamy. Myslím, že si teraz budete klepať na čelo, či mi náhodou nepreskočilo :-D . Tento nápad sa môže zdať trochu šialený , no výhody oproti tradičnému záhonu sú viaceré.


Tu je 7 dôvodov, prečo by ste mali začať so záhradou z balíkov slamy. Akonáhle to vyskúšate, už sa možno nebudete chcieť znova vrátiť k tradičným záhonom.

Zdravšie rastliny a chutnejšia zelenina


Keď pestujete zeleninu v balíkoch slamy, nepotrebujete kvalitnú hnojenú pôdu. Jediné, čo je potrebné, sú balíky slamy, voliteľne záhradnícky substrát, domáci kompost a táto metóda.

Pretože sa z pestovania vyňala pôda, eliminujú sa tým aj všetky choroby a škodcovia, ktoré sa vyskytujú v pôde, a ktoré môžu vašu zeleninu zlikvidovať, keď sa vymknú spod kontroly.


Bio zelenina

Aj keď slamená záhrada sa môže zdať malá, úrody sa nemusíte báť a môžete sa tešiť na rovnaké ak nie väčšie výnosy.

Nesmieme zabúdať pri tejto metóde aj na to, že čím menej škodcov a chorôb je v okolí, tým menej je potrebné používať postreky, ktoré môžu poškodiť aj užitočný hmyz, ktorý by sme mali priťahovať do našich záhrad. Znamená to tiež, že naše rastliny sú tým pádom omnoho zdravšie .

Žiadna zemina znamená menej tvrdej práce


Nemusíte sa starať o pôdu, nemusíte okopáať a obrábať ju, trhať a zhrabovať burinu. Nemusíte si pri týchto činnostiach ničiť chrbát, nemusíte používať drahé náradie.

Nemusíte si pamätať a značiť striedania plodín v hriadkach, nemusíte pravidelne rylovať alebo orať pôdu, vyhnete sa hnojeniu. Môžete jednoducho rastliny zasadiť priamo do balíkov, ktoré môžete umiestniť doslova kamkoľvek.


Slamené baly
Photo by Phil Hearing on Unsplash

Zbavíte sa buriny


Pestovanie v balíkoch slamy do značnej miery zabraňuje rastu buriny.

Burina sa počas vegetačného obdobia jednoducho nedostane na slamu a akékoľvek zárodky, ktoré by mohli vyklíčiť, je možné ľahko vytrhnúť s koreňom. Od tejto chvíle nebudete tráviť veľa času likvidáciou nežiaducej buriny.


Zelenina bez buriny
Photo by Arnaldo Aldana on Unsplash

Vyskúšajte to, zdravá zelenina a žiadna burina …

Samokompostovacie záhony


Samotné slamené balíky slúžia ako vyvýšené záhony na pestovanie.

Sú to doslova samokompostovacie záhony, ktoré sa počas celého vegetačného obdobia pomaly rozkladajú. Tento proces produkuje určité množstvo tepla, ktoré reguluje vnútornú teplotu balíka a udržuje ju ideálnu pre korene rastlín.


Kompostovanie
Photo by Mitch Fox on Unsplash

Pomáha tiež zmierňovať náhly príchod akýchkoľvek mrazov alebo studených období a môže predĺžiť vegetačnú sezónu. To tiež znamená, že ak pestujete rastliny v chladnejšom počasí - napríklad druhá sadba a príchod skorej jesene, dáte im oveľa priaznivejšie prostredie na dopestovanie úrody.

Áno, dokonca v slamených balíkoch môžete pestovať aj v zime ; -0

Balíky slamy sú "lacné"



Slama je lacná no v poslednej dobe ju je ťažké získať. No viem, že po troche hľadania v okolitých dedinách určite natrafíte na poľnohospodára, ktorý Vám nejakú predá. Treba naozaj len trochu hľadať.


Slama
Photo by DDP on Unsplash

Na konci vegetačného obdobia ju môžete jednoducho vyhodiť do kompostu alebo ju použiť ako zimnú ochranu svojich kvetinových záhonov či ovocných stromkov. Tým nakoniec ušetríte peniaze, pretože v zásade investujete do kompostu v nasledujúcich sezónach a presne budete vedieť, čo je v ňom.

Flexibilita a kreativita záhonov


Záhradu zo slamených balíkov si môžete navrhnúť podľa vašej predstavy. A predstavivosti sa medze nekladú. Môže byť malá z pár balíkov, ale môže zaberať aj väčšiu časť záhrady.


Sadenie do slamy
Photo by Nikoline Arns on Unsplash

Balíky môžete umiestniť priamo na trávnik, betón, dlaždice, terasu alebo dokonca na okraj príjazdovej cesty. Pri záhrade zo slamených balíkov ste skutočne obmedzení iba svojou fantáziou a dostupným priestorom …

Pohodlnejšie a ľahšie záhradkárčenie


Pretože balíky slamy sú vysoké približne 40cm, budete v záhrade pracovať v oveľa pohodlnejšej výške. Budete môcť zbierať väčšinu plodín jednoducho počas prechádzky záhradou. Pre každého, kto má problémy s chrbticou alebo pre kohokoľvek, komu robí problém práca v drepe alebo na kolenách, je to skvelá správa.


Jahoda na slame
Photo by Farsai Chaikulngamdee on Unsplash

Dúfam, že som Vás presvedčil, že to nie je až taký na hlavu postavený nápad a neznie tak šialene, ako na začiatku článku. Určite si túto metódu vyskúšajte aspoň jednu sezónu (ja sa ju chystám používať pravidelne) a verím, že sa Vám zapáči natoľko, že už nebudete používať žiadnu tradičnú metódu pestovania. Veď prečo pracovať tvrdo, keď môžete namiesto toho pracovať múdro?

Komentáre

Obľúbené príspevky